Ana içeriğe atla

İftar Yemeği Organizasyonu

iftar yemeği organizasyonu

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte catering sektöründe iftar yemeği organizasyonu telaşı başlamıştır. Malumunuz iftar yemeği düzenlemek toplumun birlikteliği ve komşuluk ilişkilerinin gelişmesi gibi bir çok konuda faydalı bir konudur. İftar organizasyonları düzenlemek gelenek ve göreneklerimizi yeniden yaşatan ve topluma özünü hatırlatan olaylardır. Türkiye'nin bir çok bölgesinde düzenlenen iftar yemeği organizasyonları ile Ramazan ayının vermiş olduğu manevi hava pekiştirilmektedir. Peki iftar yemeği organizasyonu nedir ve nasıl yapılır?

Catering Yemek Firmaları ve İftar Organizasyonları


İftar yemeklerinde başkasını iftar sofrasına davet etmek bildiğiniz üzere sünnettir. Fakat eğer davet etmeniz gereken misafir sizin yetişebileceğiniz yemek sayısının çok üstündeyse bu noktada catering firmaları devreye girer. Profesyonel catering firmaları Ramazan ayında iftar vakitlerinde de servise hazır olacak şekilde toplu yemek üretimine devam etmektedir. Böylece Ramazan ayında oruç tutanlar sebebiyle uğradığı maddi kaybı iftar yemekleriyle telafi etmektedir.

İftar yemek organizasyonları için öncelikle davetli sayınızı belirlemelisiniz. Bu sayı eğer yüksek değilse, iftar organizasyonunuzu bir restoranda gerçekleştirmeniz daha sağlıklı olacaktır. Çünkü catering firmaları için minimum 100 kişilik bir organizasyon yapılması mümkündür. Eğer sayınız 100 kişiden fazlaysa bir catering yemek firmasıyla anlaşarak hem daha ucuz hem de daha kaliteli bir iftar organizasyonu gerçekleştirebilirsiniz.

İftar Menüsü ve Fiyatları

İftar Menüsü

Öncelikle iftar menüleri lezzetli ve doyurucu olmalıdır. Öte yandan da Ramazan ahlakına uygun olarak yemek ziyan edilmemelidir ki bu noktada yemek menülerinin içeriğinin önemi artmaktadır. 
İdeal bir iftar yemeği menüsü şu şekilde olmalıdır:
  • Çorba
  • Etli Ana Yemek
  • Yardımcı Yemek (Pilav vb.)
  • Salata - Turşu
  • Tatlı - Meyve
  • Su ve İftariyelik

İftar Yemeği Fiyatları

Fiyat konusuna gelecek olursak; iftar organizasyonlarının içeriği iftar yemeği fiyatlarını oldukça fazla etkileyecek noktaları barındırır. Organizasyon için masa, sandalye, masa örtüsü istenmesi, garson istenmesi ve kişi sayısı iftar yemek fiyatlarını belirleyecek faktörlerdir. Bu hesaplama yöntemi kısaca şu mantıkla çalışır:

1. Salt yemek maliyeti menü içeriğine göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 10 TL civarıdır.
2. Yemek dışında talep etmiş olduğunuz ekipmanlar yemek fiyatına yansıtılır. Örneğin, 400 kişilik bir orgaizasyonda talep edilen ekipmanların kiralama ya da yıpranma bedeli 800 TL olsun. Böyle bir durumda kişi başı 2 TL olacak şekilde fiyatı arttırır. Yemek maliyetiyle birlikte 12 TL oldu.
3. Yemek dağıtımında görev alacak personel sayısı fiyatı en çok etkileyecek kalemlerden biridir. 400 kişi için garsonluk ve yemek dağıtımı için yaklaşık 20 personel gerekir ki bu da 2000 TL civarındadır. Bu rakamı 400 e bölersek kişi başı 5 TL garson maliyetini fiyata ekleyebiliriz. Son fiyat 17 TL oldu.
4. Şuana kadar yapılan hesaplar organizasyonun maliyetiydi. Doğal olarak hizmet veren catering firması da kar ekleyecektir. Onun da ortalama 3 ila 8 TL arasında olduğunu hesap edersek yaklaşık 20-25 TL civarında bir fiyat almamız mümkündür. Ekstra bir durum olmadığı sürece bu fiyatın fazla üstünde ya da altında verilen fiyatlar sizin için kayıp olacaktır.

NOT: Kişi sayısı yukarıdaki hesaptaki işlemlerden de görüldüğü gibi çok önemli bir faktördür. 400 kişi yerine 100 kişi olursa fiyat oldukça farklılık gösterebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Catering Hizmetinde Kullanılan Malzemeler ve Ekipmanlar

Catering hizmeti , her ne kadar yemek üretiminden kaynaklı olarak üretim sektörü gibi düşünülse de aslında bir o kadar da hizmet sektöründedir. Hem üretim sektöründen hem de hizmet sektöründen bazı izler görebilmekteyiz.Yemeğin hazırlanana kadar olan işlemleri üretim, sonrasında ise hizmet konusu gelmektedir. Bu yazıda yemeğin hizmet aşamasındaki bazı konulara ve yemek hizmetinde kullanılan ekipmanlara değineceğiz. Bir yemek hizmetinde yemekler yemek şirketi nde üretildikten sonra araçlara " thermobox " denen kaplarda yerleştirilerek müşteriye ulaşır. Müşteriye ulaşan yemekler yemeklerin ısıtılması için " benmari " denen aletlerde yeniden ısıtılır. Ayrıca soğuk servis üniteleri olan " saladbar " dediğimiz aletlerde de soğuk tüketilmesi gereken ya da ısınmaması gereken yiyecekler servis edilir. Bunların yanında eğer yemek porselen tabaklarda yeniyorsa, porselenleri yıkamak için bir " bulaşık makinesi "ne ihtiyaç vardır. Yine soğuk içecek...

Türkiye'deki Yemek Şirketlerinin Toplam Sayısı

Türkiye'de toplu yemek sektörünün tarihçesi oldukça eskiye dayanıyor. Fakat kaç yemek firması faaliyet gösteriyor, ne gibi hizmetler veriyor, müşterilerin yemek firması seçerken nelere dikkat etmesi gerekiyor gibi sık sorulan soruların cevapları resmi kurum ya da kuruluşlar tarafından verilmemektedir. Bu makalede yemek firmalarının sayısının kaç olduğuyla alakalı yapılmış bir çalışmadan bahsedeceğiz. Öncelikle bir çok yemek firması olduğunu hatta toplam rakamın 1000 lerle ifade edilebileceğini biliyoruz. Çeşitli kaynaklar yemek firması sayısını rastgele tahmini rakamlarla ifade ediyor. 10.000 diyen de var 2000 diyen de var. Bu rakamın en azından yaklaşık bir değeri hesaplanamaz mı? Bu soruya cevap olarak Net Kurumsal'ın Ar-Ge ekibi yakın zamanda bir makale yayınladı. Makalede yine kesin rakamlar ifade edilmemekle birlikte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığındaki gıda işletmeleri listesinden tahmini bir sayı çıkartılmış. Bu rakam ise 5000. Yani Türkiye'de kayıtlı olarak...